Pada 3 April 2017 ,DOA SELAMAT diadakan di rumah aku sebagai majlis perasmian masuk rumah baru dan aku jemput jiran ,rakan dan sahabat hadir .Isteri aku dari Subuh hingga malam membuat bahan-bahan Mhan Ciao sebagai jamuan makan malam untuk tetamu dengan dibantu Kak Nah,Kak Nor,Kak Azizah.
Terima kasih kepada Imam Hamdan yang menjadi pembaca DOA .
Tetamu makan dengan lahap sehingga habis licin hatta tuan rumah pun tak sempat makan !
Ramai tetamu yang hadir bertanya resepi dan cara membuatnya .
Di sini diberikan resepi ringkas .
'MHAN CIAO' adalah makanan popular di Thailand,Vietnam,Kemboja dan Laos.Ia biasa dijual di restoran dan gerai makan negara-negara tersebut .Harganya sekitar RM5 sekeping dan ada dijual RM20 sekeping di hotel 5 bintang !Ini berikutan cara membuatnya amat rumit terutama sekali proses menggoreng dan kos bahan-bahan agak mahal .
Pastikan mempunyai kuali canggih tidak melekat HAHAHAHAHA...............
Aku pernah menjelajah Thailand,Vietnam dan Kemboja selama 3 bulan 'travel alone' dan Mhan Ciao adalah makanan paling sedap!
Boleh baca blog perjalanan aku :
Kebiasaannya Mhan Ciao dimakan waktu pagi sebagai sarapan atau minum petang .
Namun jika anda ke negara-negara tersebut ,pastikan masuk ke kedai orang Islam sebab gerai/restoran bukan Islam menggunakan DAGING BABI ..........Uwekkkkkkkkkkkkkkk!
Setiap negara mempunyai resepi tersendiri terutama sekali sos dan bahan .
Ini resepi dari VIETNAM :
Ingredients
Batter
9 ounces rice flour
3 ounces all-purpose wheat flour
2-3 teaspoon turmeric, depending on color preference
3.5 cups water
1 14oz/400ml can coconut cream (or coconut milk, if unavailable)
1 teaspoon salt
1 sprig scallion (~6-7 leaves), chopped small about 1-2 cm long
Filling
1 pound shrimp without heads, sized 45/50 or 60/70
1.5 pounds meat
onion, medium sized, thinly sliced
1-1.5 pounds bean sprouts
½ cup dry mung beans (optional)
Vegetables
mustard greens
mint
cilantro, optional
Vietnamese perilla (tía tô), optional
Dipping sauce
Vietnamese fish sauce
Instructions
Prepare Batter
Combine all batter ingredients except scallions in a large bowl for at least 3 hours, or overnight. Add scallions only right before making the crêpes.
Prepare Fillings
Steam or soak mung beans in water until soft
Boil meat until cooked through. Slice thinly.
Wash bean sprouts and veggies
SAUCE
Ingredients
6 tbsp. water
2 tbsp. sugar
1.5 to 2 tbsp. fresh lime or lemon juice
2 tbsp. fish sauce
Optional Ingredients
finely chopped garlic
bird's eye / Thai chilies
Instructions
Combine water and sugar in a bowl.
Add lime or lemon juice in increments until you like how it tastes
Add fish sauce in increments until you like how it tastes
Top with garlic and chilies
SOS DARI CAMBODIA :
DAUN KEMANGI :
GULA
KACANG TANAH
CILI PADI
KICAP SOTONG
CARA :
TUMBUK KACANG TANAH DAN CILI PADI MENGGUNAKAN LESUNG ,BUKAN LESUNG PIPIT HAHAHAHA.........
(Jangan guna blender )
HIRIS DAUN KEMANGI KECIL-KECIL
MASUKKAN KICAP,KACANG TANAH,GULA DAN CILI PADI DALAM MANGKUK DAN GAUL HINGGA SEBATI .BOLEH TAMBAH AJINOMOTO .
JIKA MAHU SEDAP,BAHAN IALAH DAGING RUSA DAN UDANG .
TAPI DAGING RUSA MAHAL WEH .........................................
IKHLAS
UNCLE SAAT ...........................
5.45 PAGI
4 APRIL 2017
No comments:
Post a Comment